Povestea Youth Centres up
Ce reprezintă Youth Centres UP?
Un pic de curaj, un pic de nebunie și multă dorință de schimbare. Youth Centres UP este un proiect finanțat de Corpul European de Solidaritate, proiect care și-a propus să creeze noi spații sigure de exprimare și învățare pentru tineri. În contextul desemnării Timișoarei drept Capitală Europeană a Culturii, era nevoie de spații unde tinerii să se poată exprima și dezvolta în mod liber.
Centrele de tineret de cartier sunt spații ale tuturor tinerilor, indiferent de identitate, preferințe, sex, religie sau alte caracteristici. Proiectul a pus bazele pentru ca ele să devină spații de comunicare între tineri și comunitate, locul în care ei vin împreună și (se) dezvoltă.
Youth Centres UP este un proiect de solidaritate curajos, care a adus în perioada 11 iulie – 5 septembrie 2019 peste 125 de voluntari din 25 de țări din lume și români, echipați cu determinare și dorință de a face bine, de a dezvolta o comunitate. Proiectul a fost inițiat și implementat de Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT), iar datorită lui, toamna anului 2019 a găsit Timișoara ca fiind, mai mult ca niciodată, a tinerilor. Prietenos și primitor, pe durata acestei veri, orașul s-a îmbogățit cu 5 spații sigure ale tinerilor și nu oricum, ci prin implicarea comună și motivată a voluntarilor, alături de membrii comunității timișorene.
Ce și-a propus Youth Centres UP?
Pe termen scurt, să implice 100 de tineri din Europa în activități de solidaritate (sub formă de voluntariat) în cinci comunități din Timișoara, să implice comunitatea și cetățenii în activități de amenajare a celor 5 centre de tineret urbane, prin intermediul acțiunilor de voluntariat sau al donațiilor pentru amenajarea centrelor (donații materializate numai în obiecte necesare amenajării), să amenajeze și să inaugureze 5 centre de tineret utilizând principiul solidarității comunitare și al artelor participative.
Tototdată, proiectul și-a propus dezvoltarea competențelor transversale pentru tinerii voluntari, competențe ca abilitățile de lucru în echipă, simțul inițiativei, organizării de evenimente și comunicării într-o limbă străină și realizarea unei conferințe naționale de valorizare a rezultatelor în data de 12 august (Ziua Internațională a Tinerilor).
Pe termen lung, proiectul și-a propus crearea unor comunități ale tinerilor din cartiere, în jurul centrelor de tineret urbane, care contribuie la dezvoltarea orașului, participând activ la viața democratică și civic, îmbunătăţirea accesului și participării celor din grupuri dezvantajate (tineri în situații de risc sau cu nevoi speciale, din zone dezavantajate) şi reducerea disparităţilor care pot să apară, precum și crearea unui exemplu de bună practică în cadrul programului ESC atât pentru România, cât și la nivel european.
Etapele proiectului:
FORMAREA ECHIPELOR ȘI CUNOAȘTEREA COMUNITĂȚII
Primele zile au fost dedicate activităților de teambuilding și acomodare cu echipa, fiind organizată o sesiune de 3 zile dedicată formării și închegării echipelor, modului de lucru în cadrul acestora, leadership, precum și aspecte legate de interculturalitate și diversitate în cadrul grupului și în afara acestuia, lucrul și interacțiunea cu comunitatea. Tot în această etapă au fost stabilite principalele responsabilități ale voluntarilor – atât individuale, cât și de grup, iar aceștia au descoperit noi metode de a interacționa cu comunitatea.
ATELIERE DE DEZVOLTARE A ABILITĂȚILOR PRACTICE
Organizate sub supravegherea și îndrumarea echipei de proiect cu experiență în activitățile desfășurate, atelierele au avut ca obiectiv dezvoltarea de abilități practice necesare în procesul de amenajare și recondiționare a spațiilor, în rândul voluntarilor. La aceste ateliere, voluntarii au învățat cum să folosească diverse unelte și instrumente utilizate ulterior în amenajarea centrelor. Au învățat să folosească trafaletul pentru zugrăvirea pereților și să utilizeze echipamentele necesare realizării lucrărilor de renovare (utilizării uneltelor, aspiratorului, autofiletantei). Totodată, voluntarii au deprins abilități practice de reutilizare a mobilierului vechi – vopsirea colorată a acestuia, suport în recondiționarea lui.
Aceste ateliere au contribuit nu doar la deprinderea de abilități în folosirea uneltelor, renovare sau recondiționarea și înfrumusețarea unor obiecte de mobilier, ci și la deprinderea gândirii și a tendinței de reutilizare, de dezvoltare a principiului „reparăm sau recondiționăm în loc să aruncăm”.
AMENAJAREA CENTRELOR DE TINERET
Punctele termice au intrat în procesul de amenajare și pregătire pentru găzduirea activităților destinate tinerilor. Cele 20 de zile au presupus nu doar amenajare și lucrul propriu-zis la centre, dar și o continuă adaptare și replanificare – voluntarii au realizat planificări inițiale de amenajare, care pe parcurs au necesitat adaptări pe măsură ce veneau donațiile, dar și interacțiune cu membrii comunității, care au contribuit la transformare. Astfel, au fost folosite pentru interacțiunea cu membrii comunității metode precum world cafe, dezbateri, discuții deschise.
CONFERINȚA DE VALORIZARE A REZULTATELOR
Conferința de valorizare a rezultatelor, organizată în data de 12 august, a fost dedicată punerii în lumină a muncii depuse de voluntari împreună cu membrii comunității. Conferința a adus în atenție nu numai conceptul de „solidaritate”, ci luând în considerare că rezultatul proiectului a constat în 5 noi centre de tineret, „transformarea educației” a fost un punct central al conferinței, de asemenea. Obiectivele evenimentului au fost:
promovarea modelelor de bune practici adunate din proiectele ESC implementate în România;
diseminarea rezultatelor proiectului Youth Centres UP cu publicul larg și invitații conferinței;
promovarea schimbării comunității prin activitățile inițiate de tineri.
Evenimentul a fost structurat în 5 părți:
Deschiderea evenimentului – discursuri și exemple de bune practici, unde au fost invitați ca vorbitori reprezentanți ai instituțiilor publice, ai ONG-urilor partenere din țară și un reprezentant al ANPCDEFP;
Workshopuri paralele – 6 workshopuri paralele, cu titlurile: „A educa înseamnă a crede în schimbare. Lasă fiecare voce să fie auzită!”, „Explorarea diversității / O abordare peer to peer în educația pentru diversitate”, „Privilegiul și excluderea / O abordare peer to peer a educației incluzive”, „Acțiunea schimbării”, SDG nr. 4 în centrele de tineret” și „Cum poate ESC să ajute tinerii din mediul rural să facă un pas înainte”;
Vizitarea celor cinci centre de tineret – realizată printr-un tur ghidat al acestora, cu autobuze care au transportat participanții de la un centru la altul;
Solidari talks – sesiune plenară cu discuții deschise și exemple de bune practici despre acțiuni de solidaritate întreprinse de tineri, organizată în grădina de vară din spatele Casei Tineretului – un rezultat palpabil al solidarității, fiind amenajat prin susținerea comunității și fiind acum dedicat tinerilor. În cadrul acestora, voluntarii au avut ocazia de a crea o prezentarea activității lor pe echipe, prezentare susținută deschis de aceștia în fața participanților la eveniment, fiind prezentat parcursul, provocările, soluțiile, părțile pozitive și reușitele întâmpinate în intervenția în comunitate. Acesta a fost un moment de reflecție și de evidențiere a celor învățate de participanți, dar și de diseminare a rezultatelor reflecției în fața tuturor participanților la sesiune;
Seară socială – expoziție de artă, piesă de teatru în limba engleză și concert în grădina de vară.
INAUGURAREA CENTRELOR DE TINERET
Evenimentele de inaugurare a centrelor au fost planificate în totalitate de voluntari, aceștia având ocazia de a-și dezvolta competențele de organizare. De la crearea materialelor promoționale până la planificarea în timp și spațiu a activităților desfășurate, distribuirea sarcinilor și crearea listei cu materialele și obiectele necesare, toate acestea au fost realizate de echipele de voluntari, cu suport din partea FITT. Fiecare echipă a avut la dispoziție bugetul aferent activității de inaugurare, acesta fiind cheltuit în funcție de necesarul de materiale sau servicii.
Evenimentele de inaugurare au cuprins activități culturale, educaționale și de divertisment, luând forma unor concerte, ateliere de pictură, flow arts, jocuri de grup, jocuri de masă, ateliere de creații hand made, care au fost promovate de voluntari atât în mediul online, pe paginile de Facebook ale centrelor de tineret, cât și offline, voluntarii lipind afișe în cartier, distribuind flyere și vorbind direct cu membrii comunității. Totodată, promovarea evenimentelor s-a făcut și prin membrii comunității, care au contribuit la amenajarea centrelor, dând mai departe vestea deschiderii noilor spații.
EVALUAREA PROIECTULUI
Întâlnirea de evaluare a proiectului s-a desfășurat pe durata unei zile, în care s-a pus accentul pe procesul de reflecție asupra celor 40 de zile de activitate a voluntarilor. Astfel, ei au avut șansa de a evalua competențele dezvoltate, lucrul în echipă, colaborarea și receptivitatea comunității și aspectele logistice, precum și de a veni cu propuneri de îmbunătățiri pentru activitățile de voluntariat viitoare.
Totodată, având în vedere impactul adus de ei asupra comunității, voluntarii au fost ghidați în crearea planurilor de viitor și stabilirea a ce vor face după plecarea din Timișoara. Întâlnirea de evaluare s-a încheiat cu gândurile voluntarilor puse în scrisori pentru viitorii voluntari pentru comunitate.